Te słodkie cielaczki lądują na naszych talerzach

Cielątka płci męskiej są głównym źrodłem przemysłu produkującego cielęcinę. Można stwierdzić, że są „produktem ubocznym” przemysłu mleczarskiego i hodowanie ich dla cielęciny było i jest sposobem na wykorzystanie tych małych zwierzaków.

Cielątka płci żeńskiej także są wykorzystywane do produkcji cielęciny, lecz jest to bardziej problematyczne, gdyż wówczas trzeba im zmieniać paszę, a przede wszystkim są  bardziej potrzebne jako krówki mające dawać w przyszłości mleko.

Cielątko na ubój jest zazwyczaj odsuwane od matki w wieku….3 dni.  Cielęta są wprowadzone „do obrotu” do około 3 tygodni lub w masie 150 kg. Ich jasne mięso jest zazwyczaj używane do takich produktach, jak kiełbaski, kotlety mielone, mięso na spaghetti czy farsz do pierogów.

Cielątko do obrotu jest na specjalnej diecie w oparciu o mleko zastępcze. W wieku około 3 miesięcy jest mordowane.

Tak wygląda przygotowanie cielęciny na rynek.

Może by tak zostawić cielaczka w spokoju i zrobić od niego post? I od mięsa w ogóle.

red. Natalia Wilk-Sobczak
Chcesz napisać polemikę? Wyślij swój tekst na kontakt@mediumpubliczne.pl
Czy zgadzasz się z tezą artykułu? NieTak (Ocena: +7, liczba głosów: 13)
Loading...