Pierogowe szaleństwo w Krakowie

Nie będzie przesadą, jeśli ktoś powie, że stolica Małopolski została opanowana nie tylko przez pierogi, ale przede wszystkim przez tych, którzy uwielbiają je jeść!

W Krakowie trwa bowiem 15. Festiwal Pierogów.

W tym roku podczas Festiwalu Pierogów można spróbować pierogów z 15 różnych punktów gastronomicznych. Walczą one o dwie nagrody: statuetkę św. Jacka z pierogami – przyznawaną przez jurorów i statuetkę Kazimierza Wielkiego – nagrodę publiczności.

Na najlepszego pieroga może zagłosować każdy, kto w niedzielę (13 sierpnia) odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Głosowanie potrwa do godziny 18. Nazwiska laureatów zostaną ogłoszone w poniedziałek.

Znalezione obrazy dla zapytania festiwal pierogów kraków 2017
Fot. Michał Stawowiak

Rok temu najlepszymi przysmakami festiwalu okazały się pierogi z kaczką i morelą oraz pierogi św. Marty – z wędzonego mięsa z ziołami.

Ostatni dzień festiwalu, wtorek, rozpocznie o godz. 11.15 msza św. w bazylice Mariackiej w intencji gastronomików i kupców krakowskich. Następnie dookoła Rynku Głównego przejdzie uroczysty korowód, a na Małym Rynku – tradycyjny korowód ziół. W ramach wydarzenia Cudowna Moc Bukietów, towarzyszącemu Festiwalowi Pierogów, na scenie odbędą się pokazy florystyczne, występy artystyczne, a także konkurs na najpiękniejszy bukiet zielny.

Wesprzyj Fundację Dziennikarską mediumpubliczne.pl

Przez pięć festiwalowych dni nie zabraknie koncertów krakowskich zespołów prezentujących różne muzyczne style. Przed publicznością wystąpią m.in. Balkanscream (polski zespół grający bałkańskie melodie), kapela Anny Wójciak, zespół ludowy Kopienioki z Igołomii i Legend of Kazimierz, wykonujący muzykę klezmerską. Chętni będą mogli zatańczyć tańce ludowe.

Sierpniowy termin festiwalu jest odniesieniem do dawnego obyczaju, który w dniu święta Matki Boskiej Zielnej nakazywał kropienie ziół wodą święconą i lepienie pierogów. Ma też związek z św. Jackiem Odrowążem, który zmarł 15 sierpnia 1257 r. i został pochowany w kościele dominikanów w Krakowie. Według historycznych przekazów, pierogi dotarły do Polski w XIII w. właśnie dzięki krewnemu św. Jacka, biskupowi Iwo Odrowążowi. Zachwycił się on ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Z kolei według legendy, św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał. Według innego podania – przechadzając się ulicami Krakowa częstował biedaków pierogami.

Ojczyzną pierogów są Chiny; do Europy to danie przywiózł Marco Polo.

red. Ewelina Rubinstein
Chcesz napisać polemikę? Wyślij swój tekst na kontakt@mediumpubliczne.pl
Czy zgadzasz się z tezą artykułu? NieTak (Ocena: +2, liczba głosów: 2)
Loading...
The following two tabs change content below.
mm

Ewelina Rubinstein

Ewelina Rubinstein-dziennikarka, pisarka, prawniczka. Autorka książek oraz wielu reportaży związanych głównie z Bliskim Wschodem. Mieszka w Polsce oraz Izraelu. Z Medium Publicznym związana od samego początku.