https://mediumpubliczne.pl/dieta-dla-skory-jak-powinna-wygladac/Tytuł może się wydawać nieco na wyrost. Ale faktycznie pewne warzywa mogą chronić włosy. W jaki dokładnie sposób, tego dowiecie się z poniższego poradnika.
Spis Treści
W jaki sposób warzywa chronią włosy?
W odpowiedzi na to pytanie chodzi między innymi o sposób ich dostarczania do organizmu. W największym skrócie można wyróżnić dwa rozwiązania. Pierwsze to oczywiście umieszczenie poniżej opisanych warzyw w diecie dla włosów. Z jednej strony może to być po prostu jadłospis, którego celem jest dostarczanie do organizmu (w tym również skóry głowy i mieszków włosowych) istotnych witamin i pierwiastków. Warto też wspomnieć o przeciwutleniaczach. Są one niezbędne dla pięknej fryzury. Można także wybrać dietę, która ma ograniczyć wypadanie włosów.
Kolejny sposób to dostarczanie pewnych składników odżywczych poprzez domowe sposoby. W przypadku włosów to między innymi płukanki i wcierki. Oczywiście wykorzystuje się w nich różne naturalne składniki. Mowa tutaj między innymi o miodzie, oliwie z oliwek i jogurcie naturalnym. A także produktach z domowej apteczki. Tutaj z kolei warto wymienia jest nafta kosmetyczna i rycyna.
Warzywa, które chronią włosy
Zanim przejdziecie do konkretnych produktów jeszcze jedna kwestia. Wszystkie poniżej przedstawione warzywa możecie z powodzeniem stosować również w czasie odchudzania. To o tyle istotne, że bardzo często pogorszenie stanu fryzury i nadmierne wypadanie włosów to efekt szybkiej utraty kilogramów.
Cebula
Ogromne właściwości ukryte za niezbyt – dla wielu osób – przyjemnym zapachem i ostrym smakiem. Jeśli jesteście zwolennikiem naturalnych metod walki z z infekcjami górnych dróg oddechowych, to pewnie jest Wam ona znana. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze. Dzięki temu jest ona polecana jako szybki sposób na pryszcze.
Dlaczego i w jaki sposób pomaga ona włosom? Można z niej przygotować sobie wcierkę (bez obaw, zapach cebuli dość szybko się ulotni). Lub po prostu włączyć do diety. Dzięki cebuli dostarczamy włosom składnika najważniejszego z punktu widzenia ich budulca (keratyny) – związków siarki. Nie można też zapomnieć o witaminie C. Jest ona silnym przeciwutleniaczem. To składnik niezbędny dla fryzury, ale istotny również dla odporności organizmu i w czasie odchudzania.
Brukselka
Znienawidzona przez dzieci, ale i dorośli rzadko kiedy ją jedzą. Ja za to uwielbiam brukselkę. Mógłbym ją – kiedy jest sezon – jeść praktycznie cały czas. Dlaczego brukselka jest pomocna przy wypadaniu włosów? Zawiera w sobie kwas foliowy. Niezbędny do wzrostu włosów. Brukselce przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli zmagacie się z problemami żołądkowymi wywołanymi przez bakterie, to również będzie dobrym rozwiązaniem.
Nie każdy jednak będzie mógł skorzystać z właściwości brukselki. Po pierwsze muszą jej unikać osoby mające problemy z prawidłową pracą tarczycy. Dokładniej rzecz biorąc – cierpią na niedoczynność tego gruczołu.
Dynia
Ona w przeciwieństwie do brokułów jest chętnie jedzona. Warto zwrócić uwagę na miąższ, ale i pestki. Te ostatnie są cennym źródłem cynku. Dynia to przede wszystkim spora ilość beta-karotenu. Składnika bez którego się włosy nie obędą (aczkolwiek nadmiar jest szkodliwy). Dynię można wykorzystać przy problemach z układem pokarmowym (np. przy zaparciach). Nasiona stosuje się przy stanach zapalnych błon śluzowych.
Też warto wspomnieć w kontekście tego warzywa i włosów na cynk. Minerał, który ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. A jego niedobór manifestuje się między innymi poważnymi problemami ze skórą i nadmiernym wypadaniem włosów.
Buraki
Najchętniej – w ostatnim czasie – wykorzystywane w diecie wegańskiej i przez osoby chcące pozbyć się toksyn z organizmu. Mają on jednak dużo więcej do powiedzenia. Z perspektywy włosów interesuje nas obecność żelaza, ale też krzemu. Ten ostatni jest dla fryzury niezbędny. Buraki do tego wzmacniają układ krwionośny. Mają w sobie wspominany już kwas foliowy. Osoby zmagające się z nadciśnieniem również powinni je jadać.