Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele krajów posiada długą tradycję ich spożywania i jest ona mocno wkomponowana w krajobraz Turcji, Japonii, czy Rosji. Teraz nie tylko walory smakowe decydują o tym, że coraz chętniej sięgamy po nią. Jak znaleźć napitek odpowiedni dla siebie? Oto czym możemy się kierować w czasie zakupów.

Herbata – jaki kolor?

Czarnej herbaty nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to najbardziej popularna z odmian, którą charakteryzuje mocny smak. Ten rodzaj uzyskuje swój intensywny aromat w efekcie fermentacji liści czarnej herbaty. Może występować w klasycznej wersji bez dodatków, ale również może występować w towarzystwie. Lady Grey jest kompromisem, który zadowoli fanów czarnej herbaty, którzy chcę nieco łagodniejszych doznań. Kompozycja smakowa wzbogacona jest o bergamotkę, która nadaje jej cytrusowe nuty.

Wybierając ten rodzaj naparu warto pamiętać o tym, że zalecane jest raczej picie słabiej zaparzonej. Tanina, która się w niej znajduje może wpływać niekorzystnie na stopień wchłaniania żelaza. Dodatkowo czarną herbatę można także…przedawkować Objawia się to bólami głowy, bezsennością lub nadpobudliwością.

Zielona odmiana staje się coraz bardziej doceniana ze względu na to, że w przeciwieństwie do tej w kolorze czarnym, nie ulega pełnemu utlenianiu. Co to znaczy dla nas? Otóż to, że jej stosowanie może wesprzeć naszą przemianę materii, a także pomóc w walce z nadmiernym apetytem. Pobudzenie trawienia związane jest z pobudzeniem enzymów trawiennych. Ponadto jej właściwości moczopędne umożliwiają pozbycie się toksyn z naszego organizmu.

Inną herbatą, która wspomaga pracę naszego układu pokarmowego jest mająca brązową barwę pu-erh. Jej działanie korzystnie wpływa na jego działanie oraz reguluje pracę jelit i pozytywnie rzutuje na metabolizm i jego działanie. Rozsmakowując się w tej odmianie trzeba pamiętać o tym, że jest ona bogata we fluor, więc rozwaga przy jej spożywaniu jest wskazana. Poleca się picie słabszych naparów, by uniknąć fluorozy.

Herbata biała – mniej sfermentowana krewna odmiany zielonej swoją nazwę zawdzięcza białym włoskom, które pojawiają się na jej liściach. Jest ona jedną z najdelikatniejszych odmian, dlatego też przygotowanie tego napoju wymaga także specjalnych warunków przyrządzania. Takiej herbaty nie zalewamy wrzątkiem, lecz wodą w temperaturze niższej od tej, która związana jest z wrzeniem. Także ona ma wyjątkowe właściwości wpływające korzystnie na organizm. Jedną z nich jest posiadanie silnego działania przeciwutleniającego, co związane jest ochroną przed starzeniem się na poziomie komórkowym.

Oolong stanowi kompromis pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Niebieska odmiana (jak nazywają ją Azjaci) jest bogata w potrzebne minerały, witaminy i mikroelementy. Ponadto, poza tą naturalną suplementacją dostarcza ona także kofeiny, która wpływa pobudzająco na organizm.

W torebce, czy liściasta – czym różnią się od siebie herbaty?

Z pozoru temat wydaje się błahy, jednak im bardziej się w niego zagłębimy, to zaczniemy zauważać różnice które dzielą ekspresową i liściastą herbatę. Przede wszystkim to co dzieli je od siebie jest ich smak. Wraz z czasem herbata traci swoje walory smakowe, ponieważ zawarte w niej olejki eteryczne ulatniają się. Tempo tego procesu uzależnione jest od stopnia rozdrobnienia. Dlatego ta w woreczkach prędzej może stracić smak.

Znawcy tego napoju uważają, że wariant w torebkach pozbawiony jest takiej intensywności i pełni aromatu jak liściaste odmiany. Na pewno plusy i minusy obu rodzajów można także znaleźć w łatwości przygotowania. Zdecydowanie łatwiejsze – jak sama nazwa wskazuje – ekspresowe przygotowanie umożliwia zamknięcie zmielonych liści w formie torebki, którą wrzuca się do gorącej wody. Pamiętajmy, że wrzątek jest uważany za zbyt gorący, by przyrządzić w nim napar o odpowiednim smaku i właściwościach. O tym, czy herbatę udało nam się przygotować poprawnie powie nam kolor uzyskanego płynu. Jeśli barwa herbaty jest zbyt delikatna, to znaczy, że nieodpowiednio dobraliśmy temperaturę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here