Każda pora roku ma swoją gwiazdę. Produkt spożywczy, który jest z nią kojarzony. W okresie jesiennym to właśnie dynia. Jej najważniejsze właściwości powinny Was skłonić do umieszczenia jej w menu.
Spis Treści
Czym jest dynia?
Zaczniemy od odpowiedzi na tak postawione pytanie. Dynia to właściwie roślin. Obejmuje ona aż 20 gatunków. Jako ciekawostkę należy dodać, że w stanie dzikim występuje ona jedynie w Ameryce. I to tylko w częściach gdzie panuje klimat gorący.
Pod naszą szerokością geograficzną znamy przede wszystkim dynię o pomarańczowym kolorze. W Polsce można spotkać aż trzy gatunku. To między innymi dynia olbrzymia i piżmowa. Jako ostatnią ciekawostkę warto przytoczyć to, że jest to jedna z najstarszych znanych roślin uprawianych na terenach obu Ameryk.
Najważniejsze właściwości dyni
Wzmacnia układ odpornościowy
Oczywiście nie ona jedyna, bo akurat jesienią ma mocnego konkurenta. Mamy tutaj na myśli kiszoną kapustę. Dynia zawiera w sobie witaminę C (niezwykle silny przeciwutleniacz) i właśnie dlatego buduje odporność. Aczkolwiek to niejedyny składnik, który jest w tej sytuacji istotny. Mam tutaj na myśli cynk. Ten ostatni robi znacznie więcej. Ale o tym poniżej. Dynia uchroni przed infekcją, ale jej nie leczy. Warto mieć tego świadomość. Często popełnianym błędem jest założenie, że warzywa – a szerzej rośliny – zawierające witaminę C leczą z takich chorób. Mogą one co najwyżej stanowić bazę do wzmocnienia organizmu po infekcji.
Pozytywnie wpływa na wygląd
Od wewnątrz i na zewnątrz. Za to odpowiada wspomniany cynk, witamina i najbardziej kojarzony z dynią beta-karoten. Ta trójca między innymi pozytywnie wpływa na skórę, a także jej przydatki. Wspomniałem o tym, że dynia działa też na zewnątrz. Można z niej przygotować maseczkę na skórę. Jeśli chcesz ją odświeżyć, ale nadać też jej kolorytu. Cynk za to ratuje Twoje włosy.
Ten ostatni minerał ma oczywiście do powiedzenia o wiele więcej. Doskonale widać to w momencie gdy pojawia się jego niedobór. Brak odpowiedniej ilości cynku w organizmie powoduje między innymi:
- zaburzenie pracy tarczycy
- problemy ze skórą
- łysienie
- obniżona odporność
- zaburzenia smaku i węchu
Wpływa na wzrok
A dokładniej rzecz biorąc chroni go. To przez wysoką zawartość beta-karotenu. Niedobór tej witaminy w pewnej perspektywie powoduje tzw. kurzą ślepotę. Oznacza to problem z widzeniem po zmroku lub gdy np. w pokoju jest mniejsza „ilość” światła. I właśnie dlatego trzeba dbać o beta-karoten. Zwłaszcza jeśli pracujesz przed komputerem.
Dba o serce
To dzięki obecności potasu. Pierwiastek ten ma bardzo duży wpływ na ciśnienie. Niedobór potasu to między innymi nieregularna praca serca. To również skurcze mięśni. Pojawi się zmęczenie i poddenerwowanie. No i właśnie dlatego trzeba dbać o poziom potasu. A on odwdzięczy się między innymi dobrą pracą serca.
Wspomaga odchudzanie
Na diecie potrzebne są nam zwykle pierwiastki i witaminy. I tych dynia jak opisałem (a nie wymieniłem wszystkich) wyżej dostarcza. Niektórych w dużych ilościach. Jest niskokaloryczna. To kolejna dobra informacja. Ma jednak wysoki Indeks glikemiczny. Zawiera w sobie witaminę C, a to składnik wspomagający odchudzanie. Warto zajadać się pestkami z dyni. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, których – również na diecie – organizm ich potrzebuje.
Nie można nie wspomnieć o pobudzaniu metabolizmu. W tym wypadku dynię warto połączyć z pewnymi przyprawami. Tak popularny jesienią krem z tego warzywa jest jednym z lepszych naturalnych przyspieszaczy metabolizmu. Ale dynię można przygotować na wiele innych sposobów. Warto też wspomnieć o tym, że w sklepach jest ona dostępna w kilku formach. Można kupić między innymi wspominane pestki z dyni. Dostępny jest także olej z tego warzywa. W jaki sposób wykorzystać dynię w menu? Można na przykład przygotować sałatkę z niej i ciecierzycy.
Nie wszyscy jednak mogą i powinni jeść dynię. Nie jest ona między innymi polecana osobom chorującym na insulinooporność. Unikać powinni ją też diabetycy.