Każda pora roku ma swoją gwiazdę. Produkt spożywczy, który jest z nią kojarzony. W okresie jesiennym to właśnie dynia. Jej najważniejsze właściwości powinny Was skłonić do umieszczenia jej w menu.

Czym jest dynia?

Zaczniemy od odpowiedzi na tak postawione pytanie. Dynia to właściwie roślin. Obejmuje ona aż 20 gatunków. Jako ciekawostkę należy dodać, że w stanie dzikim występuje ona jedynie w Ameryce. I to tylko w częściach gdzie panuje klimat gorący.

Pod naszą szerokością geograficzną znamy przede wszystkim dynię o pomarańczowym kolorze. W Polsce można spotkać aż trzy gatunku. To między innymi dynia olbrzymia i piżmowa. Jako ostatnią ciekawostkę warto przytoczyć to, że jest to jedna z najstarszych znanych roślin uprawianych na terenach obu Ameryk.

Najważniejsze właściwości dyni

​Wzmacnia układ odpornościowy

Oczywiście nie ona jedyna, bo akurat jesienią ma mocnego konkurenta. Mamy tutaj na myśli kiszoną kapustę. Dynia zawiera w sobie witaminę C (niezwykle silny przeciwutleniacz) i właśnie dlatego buduje odporność. Aczkolwiek to niejedyny składnik, który jest w tej sytuacji istotny. Mam tutaj na myśli cynk. Ten ostatni robi znacznie więcej. Ale o tym poniżej. Dynia uchroni przed infekcją, ale jej nie leczy. Warto mieć tego świadomość. Często popełnianym błędem jest założenie, że warzywa – a szerzej rośliny – zawierające witaminę C leczą z takich chorób. Mogą one co najwyżej stanowić bazę do wzmocnienia organizmu po infekcji.

​Pozytywnie wpływa na wygląd

Od wewnątrz i na zewnątrz. Za to odpowiada wspomniany cynk, witamina i najbardziej kojarzony z dynią beta-karoten. Ta trójca między innymi pozytywnie wpływa na skórę, a także jej przydatki. Wspomniałem o tym, że dynia działa też na zewnątrz. Można z niej przygotować maseczkę na skórę. Jeśli chcesz ją odświeżyć, ale nadać też jej kolorytu. Cynk za to ratuje Twoje włosy.

Ten ostatni minerał ma oczywiście do powiedzenia o wiele więcej. Doskonale widać to w momencie gdy pojawia się jego niedobór. Brak odpowiedniej ilości cynku w organizmie powoduje między innymi:

  • zaburzenie pracy tarczycy
  • problemy ze skórą
  • łysienie
  • obniżona odporność
  • zaburzenia smaku i węchu

​Wpływa na wzrok

A dokładniej rzecz biorąc chroni go. To przez wysoką zawartość beta-karotenu. Niedobór tej witaminy w pewnej perspektywie powoduje tzw. kurzą ślepotę. Oznacza to problem z widzeniem po zmroku lub gdy np. w pokoju jest mniejsza „ilość” światła. I właśnie dlatego trzeba dbać o beta-karoten. Zwłaszcza jeśli pracujesz przed komputerem.

​Dba o serce

To dzięki obecności potasu. Pierwiastek ten ma bardzo duży wpływ na ciśnienie. Niedobór potasu to między innymi nieregularna praca serca. To również skurcze mięśni. Pojawi się zmęczenie i poddenerwowanie. No i właśnie dlatego trzeba dbać o poziom potasu. A on odwdzięczy się między innymi dobrą pracą serca.

​Wspomaga odchudzanie

Na diecie potrzebne są nam zwykle pierwiastki i witaminy. I tych dynia jak opisałem (a nie wymieniłem wszystkich) wyżej dostarcza. Niektórych w dużych ilościach. Jest niskokaloryczna. To kolejna dobra informacja. Ma jednak wysoki Indeks glikemiczny. Zawiera w sobie witaminę C, a to składnik wspomagający odchudzanie Warto zajadać się pestkami z dyni. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, których – również na diecie – organizm ich potrzebuje.

Nie można nie wspomnieć o pobudzaniu metabolizmu. W tym wypadku dynię warto połączyć z pewnymi przyprawami. Tak popularny jesienią krem z tego warzywa jest jednym z lepszych naturalnych przyspieszaczy metabolizmu. Ale dynię można przygotować na wiele innych sposobów. Warto też wspomnieć o tym, że w sklepach jest ona dostępna w kilku formach. Można kupić między innymi wspominane pestki z dyni. Dostępny jest także olej z tego warzywa. W jaki sposób wykorzystać dynię w menu? Można na przykład przygotować sałatkę z niej i ciecierzycy.

Nie wszyscy jednak mogą i powinni jeść dynię. Nie jest ona między innymi polecana osobom chorującym na insulinooporność. Unikać powinni ją też diabetycy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here