Są coraz bardziej wykorzystywane w dietach redukcyjnych, ketogenicznych i tych, które mają chronić układ krwionośny i pracę serca. Chętnie sięgają po nie sportowcy. Pasty orzechowe są w 100% roślinne, dlatego są idealną alternatywą masła. Przekonaj się, dlaczego powinny być uzupełnieniem zdrowej diety.  

Dlaczego warto stosować pasty orzechowe?

Na rynku znajduje się wiele past orzechowych, dlatego ich wartości i właściwości będą się różnić. Te najzdrowsze w 100% składają się z orzechów i nie mają w swoim składzie żadnych dodatków i ulepszaczy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, ale są kaloryczne. Zdecydowanie jednak polecane są ze względu na obecność zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasty z migdałów, orzechów włoskich i laskowych w swoim składzie zawierają cenny kwas alfa-linolowy i ubichinon, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Pasty z orzechów arachidowych Pi-nuts to nieocenione źródło witamin z grupy B i witaminy młodości – E. Wszystkie zawierają potas, żelazo, magnez, cynk i wapń oraz potrzebne organizmowi fitosterole i foliany, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Pasty orzechowe – naturalne i korzystne dla zdrowia smarowidła

Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych reguluje metabolizm i zapobiega gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, zwłaszcza orzechy laskowe i włoskie. Błonnik występujący w składzie smarowideł utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać nawet cukrzycy i osoby borykające się z insulinoopornością. Badania wykazały, że regularne jedzenie past orzechowych zmniejsza o ponad 20% ryzyko chorób serca i występowanie nowotworów. Produkty regulują ciśnienie nadtętnicze i opóźniają starzenie się skóry. Kwas foliowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi długofalowy stres. Spore ilości wapnia w orzechowych pastach pozytywnie stymulują wzrost, rozwój kości i uzębienia, dlatego pasty orzechowe mogą być podawane nawet dzieciom. Sprzyjają też koncentracji.

Zastosowanie past orzechowych

Produkty świetnie łączą się z owocami i przyprawami. Są nie tylko zdrowszym zamiennikiem masła, ale też wspaniałym kremem, który można stosować do:

  • naleśników,
  • placuszków,
  • suchych ciastek i przekąsek,
  • chrupkich chlebków,
  • koktajli.

Pasty orzechowe mają też szerokie zastosowanie w przyrządzaniu past typu hummus na ostro, w których dobrze łączą się z chili, sezamem, słonecznikiem i dynią. W słodkiej odsłonie używa się ich do wypieków, głównie robienia polew czekoladowych. Z białą czekoladą świetny duet tworzy pasta pistacjowa, a z ciemną – migdałowa lub z orzechów makadamia. Smarowidła z orzechów laskowych najlepiej używać do robienia ganache lub mas chrupkich, którymi przekłada się ciasta i torty. Produkty będą też stanowiły dobry zamiennik tłuszczu w wypiekach biszkoptowych.

Pasty orzechowe warto włączyć do codziennego menu. Niektóre z nich uwodzą smakiem i można je jeść łyżką, prosto ze słoiczka. To zdrowe, naturalne kremy dla dzieci i dorosłych.

Warto przeczytać: http://misjatata.pl/zdrowe-produkty-pi-nuts-w-codziennej-diecie-dzieci-i-doroslych/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here